Wat zegt de wet?
Ten laatste tijdens de 1ste maand van de huurperiode moeten huurder en verhuurder samen een gedetailleerde plaatsbeschrijving opstellen, dateren en tekenen. De staat van de woning moet zo nauwkeurig mogelijk beschreven worden.
De plaatsbeschrijving bewijst in welke staat de woning aan het begin van de huur is.
Op het einde van de huur moet de huurder de woning in dezelfde staat teruggeven. Is er schade? Dan moet de huurder die herstellen, tenzij het om normale slijtage of overmacht gaat, of wanneer hij bewijst dat de verhuurder voor de herstelling moet instaan.
Zonder gedetailleerde plaatsbeschrijving neemt de wetgever (lees: de Vrederechter) aan dat de woning op het einde van de huurovereenkomst nog in oorspronkelijke staat is. De huurder is dan niet verantwoordelijk voor schade, tenzij de verhuurder kan bewijzen dat de huurder ze veroorzaakt heeft.
Waarom een plaatsbeschrijving nodig?
Zowel huurder als verhuurder hebben er dus baat bij dat de plaatsbeschrijving volgens bepaalde hoogstaande kwaliteitsnormen is opgesteld. Beide partijen moeten immers bewijs leveren van hun eigen beweringen. Gedetailleerd, omstandig en tegensprekelijk zijn hier kernwoorden! De standaard bijgevoegde fotoreportage is slechts ondersteunend.
Waarom kiezen voor Taxim?
Door uw plaatsbeschrijving te laten opstellen door Taxim bent U als huurder of verhuurder, maar is ook in worst case scenario uw raadsman en de Vrederechter, zeker dat het verslag onpartijdig werd opgesteld. Zo staat u sterker in uw schoenen wanneer u het verslag gebruikt bij discussies. Wist u trouwens dat de kosten voor het opstellen van een plaatsbeschrijving door een deskundige bij wet worden gedeeld door huurder en verhuurder?
Voor welk soort plaatsbeschrijving kan u bij Taxim terecht?
- Bij aanvang en einde huur + berekening huurschade
- Bij aanvang en einde werken + berekening bouwschade
- Bij oplevering nieuwbouw
- Asbestinventarisatieattest (vanaf 2022 verplicht bij verkoop van vastgoed gebouwd voor 2001)